De Verenigde Staten hebben een schat aan nationale parken en andere beschermde natuurgebieden die adembenemende landschappen en unieke ecosystemen bieden. 

Het ontstaan van de nationale parken

Het verhaal van de nationale parken in Amerika begint in de 19e eeuw. Veel van de natuurgebieden werden bedreigd door ontwikkeling, ontginning en overmatig gebruik, waardoor sommige mensen zich zorgen maakten over de toekomst van deze gebieden. Daarom ondertekende in 1864 president Abraham Lincoln de Yosemite Grant Act, waarmee Yosemite Valley en de Mariposa Grove onder beheer kwamen van de staat Californië. Dit was het eerste beschermde natuurgebied in de Verenigde Staten. In 1872 werd Yellowstone National Park opgericht, dat werd beheerd door de federale overheid en daarmee het eerste nationale park ter wereld werd.

indelible-travel-usa-wyoming-yellowstone-national-park-yellowstone-river-waterfall

Hoeveel nationale parken zijn er in de VS?

Tegenwoordig zijn er meer dan 400 nationale parken en monumenten in de Verenigde Staten, waarvan momenteel 63 officieel de term ‘National Park’ voeren. Deze parken trekken jaarlijks miljoenen bezoekers en zijn een belangrijk onderdeel van het culturele erfgoed en de natuurlijke schoonheid van Amerika. Ze worden beheerd door de National Park Service, een federale organisatie die verantwoordelijk is voor het behoud, de bescherming en de interpretatie van deze parken voor toekomstige generaties.

America The Beautiful Pass

De “America the Beautiful Pass” is een nationale parkenpas die toegang biedt tot meer dan 2.000 federale plekken in de Verenigde Staten, waaronder nationale parken en nationale monumenten. Het is zeker aan te raden om de pas aan te schaffen als u twee of meer nationale parken bezoekt tijdens uw reis. De pas kost ca. USD 80,- en is geldig voor een heel jaar (per auto inclusief 4 inzittenden). De pas is verkrijgbaar bij elk nationaal park.

indelible-travel-usa-california-yosemite-national-park-winter

Top 10 nationale parken

Het is moeilijk een keuze te maken uit 63 parken. Ze zijn allemaal de moeite waard. Toch hebben wij een poging gewaagd om de 10 uit te lichten (in willekeurige volgorde):

  • Yellowstone National Park (Wyoming): Het eerste nationale park in de Verenigde Staten, bekend om zijn geisers, warmwaterbronnen, watervallen en wilde dieren zoals bizons, beren en elanden. 
  • Grand Canyon National Park (Utah): Dit park biedt een van de meest spectaculaire uitzichten in de Verenigde Staten, met een enorme kloof die uitgesleten is door de Colorado-rivier. 
  • Yosemite National Park (Californië): Bekend om zijn granieten kliffen, watervallen, reusachtige sequoia-bomen en wilde dieren zoals beren en herten. 
  • Zion National Park (Utah): Zion is beroemd om zijn rode zandstenen kliffen en canyons, en biedt wandelpaden voor alle niveaus. 
  • Glacier National Park (Montana): Dit park bevat gletsjers, meren en watervallen, en is een populaire bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers. 
  • Rocky Mountain National Park (Colorado): Dit park biedt een spectaculair uitzicht op de Rocky Mountains, evenals meren, watervallen en alpine tundragebieden. 
  • Acadia National Park (Maine): Acadia N.P. biedt spectaculair uitzicht op de Atlantische Oceaan, schilderachtige rotsachtige kustlijnen, bossen en meren. 
  • White Sands National Park (New Mexico): Groot duingebied van wit gipszand. Het is populair om met een slee de duinen af te roetsen.
  • Shenandoah National Park (Virginia): Beroemd park gelegen op de bergrug van de Blue Ridge Mountains, niet al te ver van Washington D.C. Beroemd is de weg die door het park loopt, de Skyline Drive.
  • Everglades National Park (Florida): Qua oppervlakte het op twee na grootste nationale park van Noord-Amerika. Het bestaat uit laaggelegen moeressen en wetlands. Everglades National Park is de thuisbasis van een ongelooflijke verscheidenheid aan flora en fauna, waaronder bedreigde soorten zoals de Amerikaanse krokodil.indelible-travel-usa-montana-glacier-national-park-zomer