Tokio, de bruisende hoofdstad van Japan, staat bekend om haar fascinerende mix van eeuwenoude tradities en cutting-edge technologie. Onlangs bezocht ik deze metropool en dat werd een onvergetelijke reis vol ontdekkingen, verbazingwekkende contrasten en culinaire hoogstandjes.

Dag 1: Aankomst in de Betoverende Stad

Bij aankomst in Tokio voelde ik meteen de energie van de stad. De futuristische skyline, verlichte billboards en de bedrijvige menigte creëerden een opwindende sfeer. Je voelt aan alles dat dit de plek is waar alles gebeurt. Mijn eerste stop was de wijk Chiyoda waar ik de Kanda Myojin Shrine bezocht. Deze Shinto tempel werd al in 730 gesticht en is nog steeds volop in gebruik. Naast de kleurrijke en prachtig versierde tempel is een informatiecentrum dat een mooi inzicht biedt in de religieuze tradities van Japan.

indelible-travel-japan-tokyo-kanda myosin shrine-history-temple-shinto
Kanda Myosin Shrine – Tokio, Japan

Daarna ging de reis verder naar de wijk Shibuya, met het beroemde kruispunt (Shibuya Crossing) waar telkens honderden mensen tegelijkertijd de straat oversteken. Via het nabijgelegen station reizen dagelijks maar liefst 3 miljoen mensen met het openbaar vervoer. Hiernaast rijst een moderne glazen wolkenkrabber op waar een lift de bezoekers naar het dak op 230 hoogte brengt. Dit observatiedek, genaamd Shibuya Sky, biedt een weergaloos panorama over Tokio waarbij zelfs de iconische Mount Fuji, gelegen op 130 km afstand, uitstekend zichtbaar is. Van bovenaf is het erg amusant om het gekrioel op Shibuya Crossing te bekijken.

indelible-travel-japan-tokyo-shibuya scramble-shibuya crossing
Shibuya Scramble – Tokio, Japan

Vervolgens bezocht ik Happo-en, een restaurant annex theehuis in de wijk Shirokanedai. Hier is het mogelijk om onder begeleiding van een speciaal opgeleide tea-master deel te nemen in een traditionele theeceremonie waarbij de typisch Japanse Macha-thee geschonken wordt. Het theehuis is gelegen in een schitterende fotogenieke Japanse tuin die vooral ’s avonds prachtig uitgelicht wordt en zeer populair is als trouwlocatie.

indelible-travel-japan-tokyo-happo en-japanese garden

Happo-en, Tokio

De avond werd afgesloten in restaurant Mikuni in het stadsdeel Marunouch. Dit overwegend op de Franse keuken gestoelde restaurant ligt temidden van chique winkels in een duurder gedeelte van Tokio.

Dag 2: Een duik in tradities en de moderne tijd

De volgende dag begon met een wandeling door de Keizerlijke Paleistuinen, gelegen midden in het centrum en omgeven door hoge wolkenkrabbers. Het enorme park omvat naast het schitterende paleis van de keizer ook Japanse tuinen, mooie bruggetjes, wachttorens, stenen muren en poorten. Het is een serene plek vol culturele betekenis temidden van het drukke verkeer van deze dynamische metropool.

indelible-travel-japan-tokyo-history-imperial palace
Imperial Palace, Tokyo

Op loopafstand bevindt zich het centrale station van Tokio. Hier krioelt het van de reizigers die onderweg zijn naar de vele sporen en treinverbindingen vanuit deze stad. De beroemde kogeltrein, Shinkansen, vertrekt hiervandaan onder meer naar Kyoto. In ca. 2,5 uur reis je naar de oude hoofdstad van het Japanse Keizerrijk. In het station vind je allerlei leuke winkeltjes en restaurants en ook het bekende warenhuis Daimaru wat absoluut een bezoek waard is. Neem vooral eens een kijkje bij de delicatessenafdeling.

indelible-travel-japan-tokyo-city-cental station
Central Station, Tokio

Vervolgens werd koers gezet naar Hongan-ji, een boeddhistische tempel in de wijk Tskuiji. Deze tempel is te bezoeken en er wordt meer uitleg gegeven over het bouwwerk zelf en het boeddhisme als een van de hoofdreligies in Japan. Hier werd een traditionele Samoerai-dans opgevoerd en krijgen bezoekers, gekleed in kimono’s en traditionele kleding, onder begeleiding van een echte Samoerai les in het hanteren van het zwaard en de daarbij behorende speciale vechttechnieken. Een officieel certificaat mag je als aandenken meenemen om thuis de blits mee te maken.

indelible-travel-japan-tokyo-history-samurai-tsukiji-hongan ji temple-culture
Samurai, Tsukiji

Aan het einde van de middag werd een bezoek gebracht aan Teamlab Planets, een zeer bijzonder kunstmuseum. Bezoekers trekkenschoenen en sokken uit, bergen deze op in speciaal daarvoor bestemde lockers en stropen hun broek op tot aan de knieën. De bedoeling van dit museum is om kunst te laten voelen op een volstrekt andere manier. De route loopt langs diverse zalen waarbij vaak ook door water gewaad moet worden. Door het gebruik van allerhande lichttechnieken en spiegels is dit een zeer bijzondere ervaring die mij lang zal bijblijven en een absolute aanrader is.

indelible-travel-japan-tokyo-museum-art-teamlabs planet-culture
Teamlabs Planet, Tokio

De avond werd doorgebracht in een uitstekend restaurant: Tsujitome waar ik mocht genieten van een heerlijkeKaiseki maaltijd. Kaiseki-ryōri is een traditioneel Japans meergangendiner. De term verwijst naar de verzameling vaardigheden en technieken die de bereiding van dergelijke maaltijden mogelijk maken en is analoog aan de westerse haute cuisine. Na een korte uitleg van de chef-kok over de diverse bereidingswijzen en ingrediënten werden de traditionele gerechten door vriendelijke serveersters in kimono geserveerd. Gasten worden als een vorm van respect geacht om hun schoenen uit te trekken en het eten wordt genuttigd door te knielen op de grond. Overbodig om te vermelden dat het voedsel van een zeer hoge kwaliteit was, niet verwonderlijk omdat restaurant Tsujitome erkend is met een Michelin-ster.

Dag 3: Mitaki, de buitenkant van de metropool

Om een andere kant van Tokio te ervaren, bezocht ik Mitaki op ca. 1 uur rijden naar het westen. Hoewel nog steeds binnen de agglomeratie van Tokio, merk je hier een wel iets minder grootstedelijke sfeer en komt het authentieke Japan wat meer in zicht. In Mitaki bezocht ik Destiny Lofts, een kleurrijke en artistieke woonvorm volgens een bijzonder architectonisch concept. De eigenzinnige appartementen kunnen worden gehuurd door diegenen die een volledige out-of-the-box ervaring willen beleven.

Roppongi Hills

De lunch werd genoten in Auberge Tokito, een recent geopend restaurant dat zich enigszins verstopt in de buitenwijk Tachikawa bevindt. De eigenaar wilde bewust een kwaliteitsrestaurant buiten de drukte van de metropool waarin gasten in een meer relaxte sfeer van hun maaltijd kunnen genieten. De gerechten waren behalve smakelijk ook schitterend opgediend, ware kunstwerken met grote finesse bereid. Een absoluut toprestaurant met een uitstekende en zeer gastvrije bediening, een ware aanrader voor diegenen die het ervoor over hebben om 1,5 uur buiten het centrum van Tokio te reizen.

indelible-travel-japan-tokyo-auberge tokito-culinary-restaurant-food
Traditional sashimi dish

De middag werd afgesloten in de Ishikawa Brewery waar de beroemde Japanse rijstwijn Sake wordt geproduceerd. Naast een interessante uitleg over het productieproces is er uiteraard ook een ruime mogelijkheid om de diverse varianten van sake zelf te mogen proeven. Deze faciliteit is al ruim 400 jaar in gebruik en staat momenteel onder leiding van de 19e(!) generatie. Het terrein staat dan ook bol van de geschiedenis en er is een leuke winkel waar allerlei specialiteiten te koop zijn.

indelible-travel-japan-tokyo-ichikawa
Ichikawa, Japan

Weer terug in Tokio werd nog een bezoek gebracht aan Ginza. Dit stadsdeel herbergt prachtige winkels en heeft een straat waar u naast de duurdere merken, ook de betere Japanse winkels vindt. Met name kledingmerken en juweliers hebben hier de prachtigste winkels. Ik verbleef in een hotel in Roppongi Hills. Hier bevindt zich het Mori Art Museum, een plek die moderne kunst en architectuur centraal stelt. De tentoonstellingen zijn zowel provocerend als inspirerend en het uitzicht vanaf het observatiedek biedt een panoramisch zicht op de stad. In de directe omgeving wemelt het van de leuke bars, betaalbare restaurantjes en een grote variatie aan winkels, van dure haute couture tot meer lokale shops.

indelible-travel-japan-tokyo-city-shopping-ginza
Ginza, Tokio

Conclusie: Tokio, een stad vol contrasten

Mijn korte verblijf in Tokio was een aaneenschakeling van fascinerende ontdekkingen, waarbij ik kennis heb gemaakt met zowel de rijke tradities als de vooruitstrevende technologie van de stad. Deze unieke mix van oud en nieuw maakte deze reis onuitwisbaar (..indelible..). Tokio heeft mijn verwachtingen overtroffen en een plaats in mijn hart veroverd.

Neem contact met ons op

Ik ga ook zeker terug en wil dan Tokio gaan combineren met het authentiekere Kyoto en Osaka. Diegenen die op zoek zijn naar een bestemming die zowel de ziel voedt als de zintuigen prikkelt, moeten Tokio zeker op hun bucketlist zetten. Indelible Travel heeft hiervoor de juiste contacten in Japan en wij kunnen u graag van dienst zijn met het samenstellen van uw reis naar Japan en Tokio. Neemt u zeker contact met ons op!

indelible-travel-japan-tokyo-skyline-mount fuji-shibuya-frans schoon
Skyline Tokio